
Ponad 70% Polaków deklaruje regularne picie kawy, z czego większość wybiera właśnie białą. Dla niektórych kawa z mlekiem to wręcz codzienny rytuał. W niniejszym artykule nie będziemy się skupiać na ocenieniu, która kawa ma lepszy walor smakowy, gdyż to pozostawiamy indywidualnemu uznaniu. Przyjrzymy się raczej temu, czy kawa ma wpływ na wchłanianie się kofeiny w organizmie. Na temat połączenia kawy i mleka powstało już wiele mitów i teorii, dlatego postaramy się wyjaśnić tę kwestię.
Wpływ mleka na kofeinę.
Zacznijmy od suchych faktów. Aktualnie nie ma żadnych oficjalnych badań, które potwierdzałyby wpływ mleka na kofeinę- ani osłabiający, ani tym bardziej wzmacniający. Mity powstają najczęściej z tego powodu, że mleko wpływa na obniżone walory zmysłowe co w efekcie może dawać złudne wrażenie, że kawa na nas „nie działa”. Kawa z mlekiem bowiem obniża walor smakowy i łagodzi charakterystyczny gorzki smak kawy. Nic nie stoi to na przeszkodzie by uznać kawę z mlekiem za bardzo udany duet.
Znaczenie mleka w kawie – jak to wygląda?
Kawa z mlekiem ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż czarna. Dla osób o wrażliwych żołądkach, z pewnością cenną informacją będzie to że kawa z mlekiem po prostu wpływa mniej podrażniająco na jego błonę śluzową. Ponadto, nie można zapomnieć o tym że mleko jest doskonałym źródłem wapnia, przez co jego dodatek pozwala chociaż w niewielkiej ilości na jego uzupełnienie.
Niezależnie od tego czy wybierzemy kawę z mlekiem czy czarną, wpływ kawy na organizm człowieka jest nieoceniony. Działanie kofeiny dotlenia cały organizm a nadto wspomaga metabolizm przez co pomaga w utrzymaniu optymalnej wagi. Ponadto udowodnione jest, że kawa niekiedy może być pomocna w walce z bólami migrenowymi.
Zapraszamy do zapoznania się z bogatym wyborem kaw producenta Woseba. Oferujemy Państwu wysoką jakość produktu wykonanego ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Nasze kawy to gwarancja satysfakcji i zadowolenia. Pozwól się rozpieścić i spróbuj kaw Woseba.